25 Şubat 2025 09:09
/
Güncelleme: 09:59

ADM elektrik sözleşmeyi yok sayarak işçileri işten atıyor

ADM Elektrik Dağıtım AŞ, TEDAŞ’la yaptığı devir sözleşmesinin ilgili maddelerine uymayarak işçileri işten atıyor. Şirkete dava açan işçiler, işlerini geri istiyor.

ADM elektrik sözleşmeyi yok sayarak işçileri işten atıyor

Fotoğraf: Pixabay

Hilmi Mıynat
hilmimiynat@gmail.com


Denizli -  Denizli merkezli, Aydın ve Muğla’da da faaliyet gösteren ADM Elektrik Dağıtım AŞ, TEDAŞ’la yaptığı devir sözleşmesinin ilgili maddelerine uymayarak işçileri işten atıyor. Son bir yılda Aydın ve Muğla’dan 20’ye yakın işçiyi işten atan şirkete dava açan işçiler, işlerini geri istiyor.

Elektrik dağıtım hizmeti, kamudan özele (ADM Elektrik Dağıtım AŞ) devredilirken yapılan devir sözleşmesinin 19’uncu maddesinde “personel devri usul ve esasları” belirlendi. Bu maddeye göre kamudan devrolan işçi İş Kanunu’nun 25’inci madde (yüz kızartıcı suç) ya da kendi istifası dışında işten atılamaz. Ancak işçiler İş Kanunu’nun başka maddeleri gerekçe gösterilerek işten atılıyor.

‘Ne TEDAŞ sahip çıkıyor ne de sendikacılar’

İşten atılan işçilerden Mesut Çetin, KPSS ile işe girdiğini ve devir sözleşmesi ile şirket bünyesine geçtiklerini anlattı. Daha önce kendilerine “Kamudan hiçbir farkınız kalmayacak, iş garantiniz olacak” şeklinde sözlü taahhütler verildiğini belirten Çetin, “Disiplin cezası olmadan işten çıkarma yapılamıyordu. Ama son dönemlerde moda haline geldi. Tes-İş’in de burada zafiyeti var. Benim kişisel performansım A ama bölge müdürü kanaat kullanarak E veriyor. Performansım düşük çıkıyor, işten atılıyorum. Önceki senelerde takım çalışmamın notu B veya C iken bu sene nasıl oluyor da E veriliyor? Aydın’dan geçen sene 8 kişi bu sene de 5 kişi işten atıldı” dedi.

Ne TEDAŞ’ın ne de üyesi oldukları Tes-İş yöneticilerinin kendilerine sahip çıktığını dile getiren Çetin, şöyle konuştu: “Ben kamu işçisiyken özele devroldum. Oradan da işten atılıyorum. Ya işten atmasınlar ya da TEDAŞ’a geri döneyim madem. Arkadaşlar sendika şubesine gidiyor. Sendikadan ‘Yapacak bir şey yok’ cevabını alıyorlar. Sendikanın nasıl yapacak bir şeyi olmaz?​”

İşe iade davası açtığını belirten Çetin, “Geçen seneden bazı arkadaşların sonuçlandı, kazandılar. Onlara kötü niyet tazminatı ödeyip işe alım yapmadılar” dedi.

‘İş kazası için ‘neden dava açtın’ sorusu’

2009’da iş kazası geçiren ve yüzde 19 maluliyeti belirlenen Mehmet Vapur da işten atılanlar arasında. Çalıştığı birimin Aydın’dan Denizli’ye taşınacağı için işten çıkarıldığını ancak esasen geçirdiği iş kazasına karşı tazminat davası açtığı için işten çıkarıldığını aktaran Vapur, “Bir arkadaşım Denizli’ye gitmeyi kabul etti. Onu da iki sene sonra işten çıkardılar. Herkese başka bir sebep buluyorlar. Eski işçileri temizlemeye çalışıyorlar” diye konuştu.

2009’da geçirdiği iş kazası ile ilgili 2019’da mahkemeye başvurduğunu söyleyen Vapur, “2024’ün ocak ayında çağırdılar beni. Neden dava açtığımı sordular. İki hafta sonra da, 17 Ocak’ta işten çıkarıldım. Yani beni aslında iş kazasına karşı tazminat davası açtım diye işten attılar. İşe iade davası açtım. Her iki dava da devam ediyor” dedi.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

‘Onaylamadığımız taslağı masaya koymayın’

‘Onaylamadığımız taslağı masaya koymayın’

Toplu sözleşme sürecinde olan kamu işçilerinin, Türk-İş ve Hak-İş yöneticilerinin üzerinde anlaştığı sözleşme taslağının kendilerinden gizlenmesine tepkisi büyüyor. Bu hafta hükümete sunulması beklenen taslağın onayları alınmadan masaya konmamasını isteyen işçiler, “Biz mücadele etmezsek sözleşmenin sonu belli” diyor.

72 bin 88 TL: Türk-İş’in yoksulluk sınırı

30 bin TL: Kamuda ortalama ücret

58 bin 200 TL: Türk-İş ve Hak-İş’in istediği zamlı ücret

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
'Heybeden’ her gün yeni bir soruşturma çıkıyor. Yargı sopasıyla topluma gözdağı verilmek isteniyor.

Evrensel'i Takip Et